Vacature HR Adviseur Arbeidsvoorwaarden (32 - 36 uur)

Vacature

Bijdragen aan het toekomstbestendig maken van de (ziekenhuis)zorg met als focus arbeidsvoorwaarden! 

Gezondheid is belangrijk voor elk mens. En als die gezondheid hapert, wil je graag dat er goede zorg beschikbaar is. Toegankelijke, betaalbare, goede zorg. Daar werken we bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) elke dag aan. Betrokken en gemotiveerd. We doen dat niet alleen. Het motto is ‘Goede zorg doen we samen’. Samen met collega’s, samen met de leden, samen met stakeholders.

Organisatie- en afdelingsomschrijving

In september 2022 ondertekende de NVZ, samen met andere zorgpartijen, het Integraal Zorgakkoord (IZA)

Een van de grootste uitdagingen voor de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) binnen het kader van het Integraal Zorgakkoord is het personeelstekort in de zorgsector. Dit tekort aan gekwalificeerd personeel vormt een ernstige belemmering voor het leveren van hoogwaardige zorg. De NVZ richt zich daarom op de diverse vraagstukken, zoals het aantrekkelijker maken van de zorg, het identificeren van benodigde scholing, en het implementeren van modulaire opleidingen. Dit vormt de allerbelangrijkste opgave voor de komende jaren.

De organisatie

De NVZ heeft ruim 100 leden. Algemene ziekenhuizen en categorale instellingen, zoals audiologische-, kanker-, revalidatie- en dialysecentra en radiotherapeutische instituten. Bij het bureau van de NVZ werken ongeveer 70 medewerkers. We werken in vijf teams rondom inhoudelijke (IZA-)thema’s en twee afdelingen: Strategie & Communicatie en Staf & Ondersteuning. Op het bureau is de sfeer prettig en informeel. Bij NVZ zijn we ingericht op hybride werken. Je toekomstige NVZ-collega’s werken dan ook afwisselend op kantoor en thuis.

Functie-informatie

Als HR Adviseur Arbeidsvoorwaarden ben je een belangrijke adviespartner voor de (+/- 100!) leden van de NVZ op het gebied van werkgeverszaken, zoals arbeidsvoorwaarden en arbeidsrecht. Je bent primair verantwoordelijk voor het onderzoeken en uitwerken van complexe casuïstiek. Een concreet vraagstuk kan bijvoorbeeld zijn of een bereikbaarheidsdienst als arbeidstijd kan worden gezien. 

Daarnaast heb je een belangrijke verantwoordelijkheid in het optimaliseren van de Cao Ziekenhuizen (meer dan 300.000 werknemers in Nederland vallen onder deze Cao!) en de AMS, de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (voor dokters in loondienst). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbetering op het gebied van de jaarurensystematiek (JUS). Je signaleert waar aanpassingen nodig zijn en werkt mee aan het ontwikkelen van nieuw arbeidsmarktbeleid. 

Vanuit jouw rol heb je niet alleen nauw contact met jouw collega’s die actief zijn op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en opleiden, maar je hebt ook nauw contact met de leden, bijvoorbeeld HR Managers of Bestuurders van ziekenhuizen, externen / externe deskundigen, zoals advocaten, het VNO/NCW, brancheorganisaties en het ministerie van VWS. Tot slot organiseer je met regelmaat netwerkbijeenkomsten van HR Managers. 

Jouw belangrijkste taken- en verantwoordelijkheden samengevat:

 • Je adviseert HR afdelingen van de leden van de NVZ over arbeidsrechtelijke en arbeidsvoorwaardelijke kwesties;
 • Je schrijft toelichtingen, commentaren en voorstellen met betrekking tot de toepassing van de Cao Ziekenhuizen, AMS en andere arbeidsvoorwaarden;
 • Je volgt en analyseert ontwikkelingen op het gebied van werkgeverszaken en arbeidsrecht;
 • Je participeert in (team overstijgende) projecten, bijvoorbeeld op het gebied van een sociaal en veilig werkklimaat, duurzame inzetbaarheid en het versterken van de zeggenschap van zorgprofessionals. Onder andere vanuit deze thema’s initieer en organiseer je bijeenkomsten en workshops.

Functie-eisen

NVZ is op zoek naar een HR Adviseur Arbeidsvoorwaarden die kan schakelen tussen abstract en concreet, met verschillende stakeholders om kan gaan en analytisch is. Je schakelt enerzijds op landelijk, bestuurlijk niveau en anderzijds heb je contact met de leden die met bepaalde casuïstiek in de praktijk van alledag te maken hebben. In dit “speelveld” ben je in staat om snel inzicht te verkrijgen en een overwogen advies te geven. Daarbij ben je, gezien de aard van de organisatie, proactief en servicegericht naar de leden! 

Verder herken je jezelf in het volgende profiel:

 • Een afgeronde opleiding op hbo/academisch niveau. Wanneer jouw profiel een juridisch tintje heeft, geniet dit de voorkeur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opleiding Management, Economie & Recht of een specialisatie arbeidsrecht; 
 • Ervaring in de zorgsector kan waardevol zijn maar is geen must. Ook wanneer je affiniteit hebt om een bijdrage te leveren aan deze sector en haar uitdagingen nodigen we je van harte uit om te solliciteren;
 • Je beschikt over minimaal drie jaar ervaring, bijvoorbeeld als HR Adviseur/Manager of je hebt (recenter) de passende opleiding afgerond, bent nieuwsgierig, legt gemakkelijk contact en gaat graag op onderzoek uit. NVZ draagt dan graag bij aan jouw verdere ontwikkeling;
 • Voor deze rol zoeken we twee nieuwe collega’s. Bij één van hen wordt ervaring in een ziekenhuisomgeving gewaardeerd, terwijl dit voor de andere collega niet noodzakelijk is maar wel een pluspunt;
 • Je bent bij voorkeur 32 tot 36 uur per week beschikbaar. Mocht je liever 28 uur per week werken, ook dan horen we graag van je. 

Aanbod

NVZ bied je een baan waarin je een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het toekomstbestendig maken van de (ziekenhuis)zorg in Nederland! Door het werken bij de NVZ zit je “dicht bij het vuur” en kan je concreet bijdragen aan de praktijk van alledag en het versterken van de positie van de zorgprofessional. 

Je wordt in deze functie daarnaast cognitief zeker uitgedaagd, aangezien complexe casuïstiek langs jouw bureau komt. Tot slot werk je samen met een diversiteit aan stakeholders, waardoor je veel contact met in- en externen hebt. 

Verder kan je rekenen op de volgende arbeidsvoorwaarden: 

 • Een bruto maandsalaris tussen de € 4.598,- en € 6.687,- bruto per maand op basis van 36 uur, afhankelijk van afgeronde opleiding en opgedane ervaring, exclusief 8,33% vakantiegeld en 8,33% eindejaarsuitkering; 
 • Een mooie werklocatie in Utrecht (goed bereikbaar en goed verzorgd!) én de flexibiliteit van hybride werken, inclusief een thuiswerkvergoeding; 
 • De mogelijkheid tot zowel individuele als in-company opleidingen en trainingen om jezelf verder te ontwikkelen. 

Je treedt direct in dienst bij NVZ. Werkmandejong helpt je in het sollicitatieproces.

Inlichtingen bij: Renate van Luttikhuizen

Solliciteren via +31623661486