NVZ brengt handreikingen telemonitoring en expertiseconsulten uit

Nieuws

De NVZ heeft samen met andere partijen 2 handreikingen uitgebracht. Het betreft de handreiking Telemonitoring en de handreiking Expertiseadviezen

Programma Digitale Zorg

De NVZ stimuleert en ondersteunt de transformatie van ziekenhuizen op het gebied van digitale zorg met het programma Digitale Zorg. Een van de digitale zorgvormen is telemonitoring, waarmee patiënten vanaf thuis metingen kunnen doorgeven en op afstand begeleid kunnen worden in hun ziekteproces. NZa-regelgeving maakt vanaf 2023 het registreren en declareren van telemonitoring vanuit een specialisme- en/of specifiek ziektebeeld in de tweede lijn mogelijk.

Handreiking Telemonitoring

In de nieuwe handreiking Telemonitoring die door de Federatie Medisch Specialisten (FMS), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) in afstemming met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is opgesteld, staat op welke manier en onder welke voorwaarden medisch specialisten telemonitoring kunnen registreren. 

Handreiking Expertiseadviezen

Ook komt er een prestatie voor het declareren van expertiseadviezen voor zeldzame aandoeningen om deze specifieke expertise beter toegankelijk te maken.

Juiste zorg op de juiste plek

Beide registratiewijzigingen geven de ziekenhuizen meer mogelijkheden om de juiste zorg op de juiste plek te leveren. Dit advies draagt bij aan het voorkomen van onnodige doorverwijzingen en het gerichter doorverwijzen van patiënten aan de juiste zorgverleners. Vooral voor patiënten met een zeldzame aandoening is dit van belang, omdat zij nu vaak diverse specialisten zien voordat de juiste diagnose gesteld wordt.

Lees meer over