IGJ positief over telemonitoring bij ziekenhuizen

Nieuws

Ziekenhuizen passen telemonitoring veilig toe, en patiënten zijn positief over het gebruik van telemonitoring door zorgaanbieders. Dat concludeert de Inspectie Gezondsheidszorg en Jeugd (IGJ) na een bezoek aan 10 ziekenhuizen in het najaar van 2021.  

Voorbeelden van telemonitoring

De inspectie voerde de bezoeken uit om te monitoren of zorgaanbieders telemonitoring veilig uitvoeren, en of deze vorm van zorg aansluit bij de behoefte van de patiënt. Tijdens de bezoeken zag de inspectie voorbeelden van telemonitoring bij patiënten met hartfalen, COPD/astma, COVID-19, Inflammatory Bowel Disease (IBD) en risicovolle zwangerschappen.

Sluit aan bij behoefte patiënt

1 van de thema’s waar op werd gelet is ‘persoonsgerichte zorg’. Oftewel, sluit de zorg aan bij de behoefte van de patiënt en stemt hij hiermee in. De ziekenhuizen besteden hier goed aandacht aan, zo is de conclusie van de IGJ. Verbeterpunten zijn er ook. Doel en werkwijze van telemonitoring kunnen vooraf beter worden uitgewerkt, en mogelijke risico's kunnen nog beter in kaart worden gebracht. Ook informatiebeveiliging is een punt van aandacht, volgens de inspectie.

Lees meer op de site van het JuMP-programma of bekijk het rapport van de IGJ.

Lees meer over