Duurzaamheid, van visie naar uitvoering

Nieuws

Op het congres ‘Duurzaamheid, van visie naar uitvoering’ van 12 april gingen 400 deelnemers met elkaar in gesprek over hoe verduurzaming aan de bestuurstafel een stap verder komt. De NVZ droeg bij aan de organisatie en inhoud van het drukbezochte congres. 

workshop BovenIJ

Het congres was een initiatief van Rabobank, FiZi, beroepsvereniging zorgfinancials, Intrakoop, Actiz, NVTZ en de NVZ, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Onder de deelnemers waren bestuurders en toezichthouders, managers, duurzaamheidscoördinatoren en adviseurs uit de zorg. Het werd een dag vol interessante gesprekken en nieuwe inzichten. De dag begon met plenaire sessies, onder meer over nieuwbouw van ziekenhuizen. Leo Simons vertelde over het bouwproces van het nieuwe Bravis ziekenhuis dat twee oudere ziekenhuizen heeft vervangen. Hier werken dertien Green Teams aan een duurzaam ziekenhuis.

Aanpak BovenIJ

In de middag was er ruime keuze uit workshops. Eén ging over de aanpak van duurzaamheid in het BovenIJ in Amsterdam. Milieucoördinator Mirjam Huisman en manager facilitair Arch Prins gingen met deelnemers in gesprek over hun aanpak om duurzaamheid van beleid naar praktijk te brengen. Al vanaf 2014 steekt BovenIJ actief in op het verduurzamen van het gebouw en van de zorg. Op ‘natuurlijke’ momenten lukt het om duurzame keuzes te maken, samen met Green Teams en leveranciers. Welke bestuurlijke keuzes en draagvlak vanuit bestuur en toezichthouder zijn essentieel, wat motiveert medewerkers (die het al zo druk hebben) en hoe organiseer je als coördinator mensen en middelen? Bij een van de workshops gaf Ellen van Schaik, lid raad van Toezicht van het BovenIJ, een toelichting hoe vanuit de RvT ‘duurzaamheid’ nu ook een vaste plek op de agenda krijgt.

Oproepen

Ook andere plenaire sprekers deelden hun inzichten. Duurzaamheidsexpert Jan Rotmans benadrukte de noodzaak van transitie in de zorg en het belang van leefstijlpreventie. Marjo Vissers (Coöperatie VGZ) signaleerde de groeiende vraag naar duurzame zorg en medicijnen. Zij deed aan zorginstellingen de oproep ‘zorg dat je voorbereid bent en deel je duurzame initiatieven’. Michel Van Schaik (Rabobank) benadrukte dat verduurzaming een gezamenlijk belang is. “Nu er bewustzijn is, is actie vereist. Laat geld geen belemmering zijn; maak gebruik van beschikbare kennis en netwerken.”

Lees meer over