
Spraakgestuurd rapporteren met AI binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis
“Ik kan niet meer zonder”, vertelt verpleegkundig specialist Longgeneeskunde Lucyl Verhoeven als ze uitlegt hoe ze de AI-toepassing spraakgestuurd rapporteren gebruikt tijdens haar spreekuur. De NVZ heeft vorig jaar samen met de NFU een position paper over AI gepubliceerd waarin kansen van AI geschetst zijn, en ook de benodigde acties om AI versneld en verantwoord op te schalen. Maar hoe werken zorgprofessionals in de praktijk met AI? Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) geeft een inkijkje in het AI spraakgestuurd rapporteren, dat na een pilot nu op een aantal poli’s in gebruik is.
Nadat de patiënt toestemming heeft gegeven, drukt Lucyl op de ‘opnameknop’ en begint haar gesprek met de patiënt. Bij dit spreekuur bespreekt zij met haar patiënten hoe het gaat en vooral of de voorgeschreven medicatie bijwerkingen geeft. Deze consulten vinden via telefoon, fysiek of via beeldbellen plaats. Dat laatste is vooral handig als het van belang is om bijvoorbeeld naar eventuele huidklachten te kijken. Consulten op afstand, zoals via telefoon of beeldbellen, zijn prettiger voor de patiënt. Een extra bezoek aan het ziekenhuis is dan niet nodig. Deze patiënten hebben immers al best wat controlebezoeken nodig in verband met hun aandoening.
Aandacht voor de patiënt
Hoewel Lucyl nauwelijks haar toetsenbord aanraakt, worden alle relevante details tijdens het gesprek in tekst uitgewerkt. De voordelen zijn direct zichtbaar. De verpleegkundig specialist focust zich volledig op het gesprek en geeft haar patiënten alle aandacht. Zij kan erop vertrouwen dat de AI-tool een compleet verslag van het gesprek maakt volgens de template die zij daarvoor geselecteerd heeft. De AI-tool ‘luistert’ op basis van deze template specifiek naar relevante informatie. Technische vragen over beeldbellen of small talk worden niet ingetypt. Wel weet de AI-tool het feilloos te herkennen als het gesprek gevoerd wordt - zelfs in Brabants dialect - over eventuele bijwerkingen en gewichtsverandering van de patiënt. Dit wordt meteen duidelijk aangegeven in het verslag.
Naast de praktische kant voor de zorgverlener en een prettiger consult voor de patiënt - er hoeft tussendoor niet getypt te worden – levert het ook voordelen op voor de collega’s van Lucyl. Het systeem ‘schrijft’ alles consistenter en uitgebreider op dan individuele zorgverleners. Wanneer de patiënt dan later bijvoorbeeld contact met de poli opneemt voor een aanvullende vraag, is het voor de collega waardevol om uitgebreidere informatie in het dossier terug te vinden.
Systeem opvoeden
Tijdens het gesprek is het soms nodig om bepaalde zaken extra te benadrukken. Dat kan door bijvoorbeeld tijdens het gesprek bepaalde zinnen nadrukkelijk uit te spreken die dan ook in het verslag opgenomen worden. Lucyl heeft zo haar eigen handigheden gevonden, om - zoals zij dat noemt - het systeem op te voeden. De namen van verschillende medicamenten en specifieke medische termen gaan nog niet vanzelf, maar het systeem laat zich snel opvoeden. Na een correctie wordt de juiste schrijfwijze onthouden voor de volgende keer. De meerwaarde tijdens het spreekuur van Lucyl is voor haarzelf al evident, maar natuurlijk heeft zij nog ideeën voor de doorontwikkeling. Gelukkig zijn er mogelijkheden binnen JBZ om daar verder vorm aan te geven.
Opschaling
Samen met Hanneke van Heijst-van Doremalen, senior projectleider Strategie & Innovatie, Lisa Aukema, adviseur Medische Technologie en projectleider binnen mProve en de leverancier, kan Lucyl de wensen voor doorontwikkeling verder uitwerken zodat de AI-tool nog beter benut kan worden.
Gezamenlijk werken zij ook aan de verdere opschaling binnen hun ziekenhuis. Het enthousiasme is er zeker, maar er zijn ook uitdagingen. Om goed met AI-oplossingen te werken zijn digitale vaardigheden en kennis van AI nodig. Het is van belang dat zorgprofessionals hierin getraind worden, en ook tijdens het gebruik direct ondersteuning krijgen, zoals dat voorheen met digicoaches gebeurde.
“De inzet van de tool tijdens het spreekuur gaat nog niet bij iedereen vanzelf. Je moet toch een extra handeling doen en je werkwijze aanpassen, en dat gaat niet automatisch voor iedereen”, vertellen Hanneke en Lisa. “Daar is een cultuurverandering voor nodig, en ook voldoende middelen om ondersteuning te organiseren.” Daarnaast zijn er vragen over wet- en regelgeving waarbij een eenduidige interpretatieslag nodig is om AI op een verantwoorde wijze toe te passen. Ook over de inrichting van de applicatie moeten nog keuzes gemaakt en gerealiseerd worden.
Krachten bundelen
Binnen mProve-verband werkt JBZ samen met andere ziekenhuizen aan AI-gerelateerde vraagstukken. Zo organiseerde mProve onlangs een gezamenlijke testsessie met verschillende leveranciers. Dat gaf interessante inzichten, zie ook Whitepaper AI in de Spreekkamer.
Hanneke en Lisa concluderen dat de ontwikkelingen supersnel gaan en dat AI-toepassingen waardevolle kansen voor de zorg bieden. Maar dat het zorgveld daartoe wel de krachten moet bundelen om deze kansen op een verantwoorde en versnelde manier te benutten.