Duurzaamheid

Binnen onze zorginstellingen bedenken professionals van alles om op een duurzame manier zorg te verlenen. Van recycling tot energiezuinig pandbeheer en het gebruik van duurzame medische materialen. De zorg heeft een substantiële impact op het klimaat (7% van de totale voetafdruk van Nederland, via directe en indirecte emissies). Door het terugdringen van het verbruik van grondstoffen en het realiseren van de energietransitie kan de zorgsector een aanzienlijke impact leveren aan een gezonde leefomgeving en de internationale klimaatdoelstellingen.  

De afgelopen jaren is vanwege de vergrijzing en toegenomen druk op de zorg al veel geïnvesteerd in ontwikkelingen die ook bijdragen aan verduurzamingsdoelstellingen zoals Juiste Zorg op de Juiste Plek, preventie, digitalisering en regionalisering. Daarnaast geven wij al bijna vijf jaar uitvoering aan de Green Deal Duurzame Zorg. De komende jaren zetten wij als zorgsector in op duurzame ‘Passende zorg’, waarbij ook de milieu-impact wordt meegenomen.  
 

Green Deal Duurzame Zorg  

Diverse zorgpartijen (NFU, ActiZ, de Nederlandse GGZ, VGN en de NVZ), Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport de Nederlandse verduurzamingsdoelstellingen opgenomen in de Green Deal Duurzame zorg 3.0 (GDDZ 3.0). Afspraken in de Green Deal Duurzame Zorg zetten in op het behalen van de tussentijdse doelstellingen in 2030 (55% CO2-emissiereductie) en de einddoelen in 2050.   

  

Doelstellingen  

De NVZ committeert zich aan de volgende doelstellingen om te komen tot duurzame zorg:   

  1. Meer inzet op gezondheidsbevordering van patiënten/cliënten, zowel in de thuissituatie als in en rondom de eigen zorglocatie(s), in termen van omgeving, voeding en leefstijl, alsmede inzet op gezondheidsbevordering van de eigen medewerkers in de zorg, om hen langer in goede gezondheid te houden.  

  1. Het vergroten van de bewustwording en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en milieu en de impact van klimaat en milieu op de gezondheid bij (aankomende) zorgprofessionals, bij patiënten/cliënten en in de samenleving.  

  1. 55% minder CO2-uitstoot in 2030 t.o.v. de referentieperiode tussen 1996 en 2020 en klimaatneutraal in 2050.  

  1. 50% minder primair grondstoffenverbruik in 2030 t.o.v. 2016 en maximaal circulaire zorg in 2050.  

  1. Verminderen van de milieubelasting van medicatie(gebruik)
     

Meer weten?   

  Op de volgende plekken vindt u meer informatie over de standpunten en activiteiten van de NVZ op het gebied van duurzaamheid:  

Contact
Afbeelding
Janneke Baars

Janneke Baars

beleidsadviseur
j.baars@nvz-ziekenhuizen.nl