Versnellers delen tips over behalen module 1

VIPP

Zes zelfstandige klinieken kunnen als eerste in het VIPP 5-programma gegevens uitwisselen met de patiënt via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Bovendien heeft minstens 5 procent van hun patiënten gegevens opgehaald in een PGO. Hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen, deelt een aantal ZKN-klinieken in een factsheet en een filmpje.

VIPP 5 logo

Van de ruim 200 instellingen van NVZ, NFU en ZKN die deelnemen aan de VIPP 5-regeling gingen zes klinieken de uitdaging aan om al in 2021 op MedMij aan te sluiten. De reguliere deadline is 30 september 2022. De versnellers hebben in een periode van 30 dagen een gebruikspercentage van minimaal 5 procent gerealiseerd. De klinieken in kwestie zijn Stichting Reumazorg Zuid West Nederland, MI Care/ Stichting Aratame, CIR revalidatie, Women's Healthcare Centre, Stichting Dermaclinic Buitenveldert, Stichting DermaZuid.

Hoe hebben de koplopers dat voor elkaar gekregen? ZKN heeft zes tips van de versnellers op een rij gezet. Ten eerste: begin op tijd, onder andere door tijdig contact op te nemen met de leverancier. Verder adviseren de versnellers om aandacht te besteden aan scholing van medewerkers, aangezien zij de belangrijkste ambassadeurs naar patiënten zijn. Over de patiënt gesproken: die moet geïnformeerd worden, bijvoorbeeld door posters, flyers en video’s in de wachtkamer.

QR-code

CIR revalidatie heeft een nieuw concept van MedMij getoetst om patiënten te informeren. Het heet Verbind.MedMij en werkt als volgt: meteen na afloop van het consult of de behandeling geeft de zorgverlener een kaartje aan de patiënt met daarop een unieke QR-code. Na het scannen van de code belandt de patiënt op een algemene webpagina van MedMij. Daar kan de patiënt zijn PGO selecteren en daarmee direct bij de juiste zorgaanbieder de gegevens ophalen. Wanneer de patiënt nog geen PGO heeft, vindt hij op de webpagina achtergrondinformatie en kan hij een PGO met MedMij-label uit een lijst kiezen. Na het aanmaken van een account kan de patiënt direct de gegevens bij zijn zorgaanbieder ophalen.

CIR revalidatie heeft op deze manier ruimschoots de doelstelling van VIPP 5-module 1 behaald. MedMij ontwikkelt het concept momenteel door, zodat op korte termijn een grotere uitrol mogelijk is.


Bekijk de factsheet met alle tips, én de video waarin enkele versnellers en MedMij aan het woord komen.