Oproep NVZ aan informateur: investeer in zorgprofessionals en goede patiëntenzorg

Nieuws

Zet de zorg hoog op de agenda van de coalitieonderhandelingen. Dat is de oproep van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een brief aan informateur Ronald Plasterk. Volgens de NVZ is het essentieel dat het volgende kabinet binnen de zorg investeert in digitalisering, duurzaamheid en samenwerking in de regio. Bovendien vraagt de NVZ aan de onderhandelende partijen om voldoende budget vrij te maken om zorgprofessionals te behouden voor de sector. Denk daarbij aan het terugbrengen van de loonachterstanden voor de middengroepen.

Marktconforme beloning middengroepen

De NVZ presenteert in haar brief tien concrete aanbevelingen voor het te schrijven regeerakkoord. Deze aanbevelingen zijn volgens de NVZ noodzakelijk om de stijgende zorgvraag het hoofd te bieden en de samenwerking in het Integraal Zorgakkoord (IZA) te ondersteunen. Bijzondere aandacht gaat uit naar de tekorten op de arbeidsmarkt en de broze financiële situatie van ziekenhuizen.

NVZ-voorzitter Ad Melkert: "Zorgprofessionals vormen het kloppend hart van de zorg. Ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen doen er alles aan om zorgmedewerkers een goede werkplek te bieden en hen te behouden voor de sector. Maar dit kunnen wij niet alleen. De steun van de politiek is hierbij onmisbaar. Het is al jaren bekend dat de middengroepen in de zorg te maken hebben met een loonachterstand. Ook het SER-advies 'Aan de slag voor de zorg' heeft hierop gewezen. De formerende partijen hebben de kans om hierin verandering aan te brengen. In de VWS-begroting voor 2024 kan al geld worden vrijgemaakt voor een structurele verhoging van deze salarissen."

Transformatieagenda Integraal Zorgakkoord

Verder legt de NVZ in de brief aan informateur Plasterk nadruk op de financiële situatie van haar leden. De koepel ziet dat ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen veelal de financiële slagkracht missen om te investeren in noodzakelijke veranderingen, bijvoorbeeld op het vlak van digitalisering. Melkert: ‘De sector heeft afgelopen jaren te maken gehad met een opeenstapeling van sterk stijgende inflatie, loon- en energiekosten. Dat heeft een nadelig effect gehad op andere investeringen gericht op het toekomstbestendig maken van de zorg. Wij zien evenwel dat onze leden grote stappen willen zetten in het Integraal Zorgakkoord en de transformatieopgave in de zorg. We vragen de politiek om de procedure voor de toekenning van de transformatiegelden in de regio te versnellen. En laat het geld dat gereserveerd is voor het uitvoeren van de plannen voor het ontwikkelen van een landelijke digitale snelweg in de zorg niet langer op de plank liggen. Op dat vlak willen we binnen de zorg en samen met het kabinet, vanaf nu zonder uitstel, versnelling aanbrengen.’