NVZ akkoord met cao-resultaat: werknemers op eerste plaats

Nieuws

De Algemene Vergadering van de NVZ heeft op 5 april ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor de cao ziekenhuizen. NVZ-voorzitter Ad Melkert: “De leden van de NVZ nemen hiermee hun verantwoordelijkheid en zetten hiermee de medewerkers op de eerste plaats, zodat ze de best mogelijke zorg kunnen geven aan patiënten.” De komende periode spreken ook de vakbonden met hun achterban over het onderhandelingsresultaat.

In het onderhandelingsresultaat is afgesproken dat de nieuwe cao een looptijd van 2 jaar heeft, met een structurele loonsverhoging 15%. De koopkracht voor alle medewerkers blijft behouden. De vergoeding voor reiskosten worden verdubbeld. De toeslagen voor bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten worden verbeterd, zo kunnen medewerkers kiezen voor een vergoeding in tijd of geld. 

Vaste medewerkers krijgen voorrang

Vaste medewerkers krijgen in de roosters voorrang op zzp’ers en er komt recht op onbereikbaarheid zodat er een betere werk/privébalans ontstaat. De nieuwe cao voorziet in betaald ouderschaps- en rouwverlof. Daarnaast staat er een bonus klaar voor medewerkers die meer uren willen werken.

Waardering voor medewerkers

Met deze nieuwe cao willen de NVZ-leden duidelijk laten zien dat er, ondanks gestegen kosten en grote uitdagingen, groot draagvlak is om medewerkers te waarderen en te behouden. Melkert: “Het wachten is nu op de stemming bij de achterban van de vakbonden. In de tussentijd blijven we de zorgverzekeraars en de overheid wijzen op de toenemende financiële kwetsbaarheid van de ziekenhuissector als gevolg van de energierekening, inflatie en loonkosten. Het wordt voor ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen steeds moeilijker om de noodzakelijke investeringen te kunnen doen om de ziekenhuiszorg toekomstbestendig te maken. Dat is echt nodig om de zorg toegankelijk te houden voor onze patiënten en onze medewerkers een prettige werkomgeving te bieden.”

Lees meer over