Sprekers Learning@Work
De volgende sprekers zijn aanwezig bij de werkconferentie Learning@Work.
Remko van der Drift

Spreker Remko van der Drift kan zich nog erg goed herinneren dat hij als zestienjarige met een leuk meisje in de bioscoop zat. Hij was smoorverliefd en wilde graag zijn arm om haar heen slaan. Maar dat durfde hij niet, uit angst om afgewezen te worden. Na wat moed bij elkaar geraapt te hebben, hief hij toch zijn arm toch omhoog om hem om haar heen te slaan. In zijn stunteligheid raakte hij haar toen hard met zijn elleboog in haar gezicht. Hij kon wel door de grond zakken. Hij heeft zich er jarenlang beschaamd over gevoeld. Een grote sukkel die een domme fout maakte en niet geschikt was om vrouwen te versieren.
In zijn 20-er jaren heeft spreker Remko van der Drift zijn angst om het fout te doen, om afgewezen te worden flink door elkaar geschud. Met name op het podium, waar hij improvisatietheater ging spelen, leerde hij veel over zichzelf en het anders omgaan met faalangst en perfectie. Later vulde hij dit aan met het wetenschappelijk onderzoek van Carol Dweck over de groeimindset en inzichten uit mindfulness. Faalkunde was geboren.
Om Nederland faalkundig te maken geef spreker Remko van der Drift workshops, trainingen en lezingen. Ook heeft hij twee boeken geschreven: ‘Fouten maken moet’ en ‘Fouten maken moed’.
Jitske Kramer

Gabriël Anthonio
Bijzonder hoogleraar in de Sociologie van Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid.

Dit brengt ons bij de centrale vraag van de bijzondere leerstoel: Wat zijn vanuit een sociologisch perspectief gezien, de faal- en de succesfactoren bij publiek leiderschap en de wijze van organiseren in het publieke domein? En wat kunnen we hiervan leren voor de toekomst?
Publieke organisaties zijn ondanks allerlei vormen van inspraak van medewerkers en cliënten nog vaak gebaseerd op het gedachtegoed van Taylor (1911) en Ford (1923) die het hiërarchische organisatie model invoerden. Het klassieke top-down sturen en organiseren lijkt ondertussen zijn beste tijd te hebben gehad. Uit de praktijk en onderzoek blijkt dat het top-down model de doelen van de organisatie geregeld in de weg staat in plaats van te dienen. De publieke zaak, de waarden creatie voor mens en samenleving, worden hiermee dus niet bevorderd. Bestuurders van publieke organisaties worden dan ook steeds meer uitgedaagd om van de piramide af te dalen richting de werkvloer. Onderweg liggen er soms bijna onzichtbare kiezelsteentjes op de weg waar men gemakkelijk over uit kan glijden. De zoektocht naar een nieuwe balans tussen verticale en horizontale sturing gaat met vallen en opstaan. Het is een uitdagend en boeiend leer- en ontwikkelingsproces. Onderzoek kan hierbij nieuwe inzichten en een richtinggevend perspectief bieden.
Gabriël Anthonio houdt zich bezig met de theorie en praktijk van publiek leiderschap en duurzame veranderingen in organisaties. Hij is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als bijzonder hoogleraar Sociologie van Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid. Deze bijzondere leerstoel is ingesteld door de Stichting Praktijk en Wetenschap die vanuit de Stenden Hogeschool te Leeuwarden is opgericht. Anthonio is tevens bestuurder van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en als Lector in Leadership and Change Management verbonden aan de Stenden Hogeschool. Onderzoekers van verschillende Universiteiten, Hogescholen en vanuit het werkveld komen geregeld bij elkaar in de onderzoeksgroep van de bijzondere leerstoel. Zij zullen samen stilstaan maar ook verder gaan, op zoek naar duurzame vormen van publiek leiderschap en organiseren.