Steeds meer ziekenhuizen schrappen keurmerken

26-11-2018

Vragen?

Wim Bos
Manager communicatie

Blijf op de hoogte

Afgelopen woensdag besloot het bestuur van Baby Friendly Nederland te stoppen met haar certificeringsactiviteiten. De reden was een sterk afnemende vraag. Eerder meldde seniorenorganisatie KBO-PCOB al te stoppen met haar keurmerk voor seniorvriendelijke ziekenhuizen. Ook vanwege een sterk teruglopend aantal aanmeldingen.

Minder keurmerken

“Keurmerken worden steeds minder relevant als keuzehulp voor patiënten”, aldus Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. De oorzaak ligt in het grote aantal verschillende keurmerken, het lage onderscheidende vermogen en een steeds groter wordend alternatief aanbod van informatie, zoals de website ziekenhuischeck.nl. Van Rooy: “Ons streven is om eind 2019 het aantal keurmerken met 50% te halveren.”

Samenwerking in de regio

Marjolein Tasche, voorzitter raad van bestuur Franciscus Gasthuis & Vlietland, ondersteunt deze oproep van de NVZ-voorzitter. Tasche: “Het aangename van de regio Rotterdam is dat wij met elkaar kijken welk keurmerk al dan niet zinvol is. Daarna beslissen we samen wat we kunnen afschaffen”. Ook Marcel Kuin, voorzitter raad van bestuur van de Antonius Zorggroep, besloot in overleg met andere Friese ziekenhuizen tot het afschaffen van het keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis. “Het heroverwegen van keurmerken is bedoeld om administratieve lasten en onnodige kosten te reduceren”, aldus Kuin. “Hierin werken we samen met de andere Friese ziekenhuizen. Dat betekent overigens niet dat we alles schrappen, maar dat we veel kritischer kijken naar het nut van elk keurmerk.”