Plenaire sprekers

 

De kunst van een goed gesprek en de betekenis daarvan in de netwerksamenleving

Noelle Aarts, hoogleraar Strategische Communicatie, Wageningen Universiteit en Universiteit van Amsterdam

We leven in een netwerksamenleving waarin alles en iedereen met elkaar te maken heeft.  Of het nu overheden, ngo’s,  commerciële bedrijven of ziekenhuizen zijn, organisaties moeten zich ervan bewust zijn dat zij niet in een vacuüm opereren, maar in een omgeving waarvan zij afhankelijk zijn. Om ambities te realiseren en dingen voor elkaar te krijgen moet telkens worden afgestemd,  intern én extern. Communicatie moet er voor zorgen dat organisaties in tune blijven met hun omgeving die voortdurend verandert. Naast de bekende formele communicatieactiviteiten worden talloze formele en informele gesprekken gevoerd die hiertoe moeten bijdragen. In dit college gaan we op zoek naar de aard en betekenis van het gesprek als medium voor afstemming. Waarom verlopen gesprekken zoals ze verlopen en hoe kunnen we er voor zorgen dat gesprekken constructief bijdragen aan een optimale positionering van ziekenhuizen in hun omgeving?

Transparante communicatieprocessen, strategieën in de zorg & het centraal stellen van de patiënt

Dynamisch de toekomst tegemoet, NVZ in de 21ste eeuw

Prof. Dr. P. A. van der Wal

Prof. Van der Wal is een autoriteit op het gebied van transparante netwerkprocessen en communicatie in de zorg. Hij promoveerde in de VS en werkte bij het American Communication Studies Institute in New York. Hij is adviseur van het Ministerie van Volksgezondheid op het gebied van verandermanagement en innovatie. Behalve voor de farmaceutische industrie heeft hij ook voor vele ziekenhuizen, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen onderzoek gedaan naar de toekomst van de zorg in Nederland, Europa en de wereld.

Ook van zijn hand is: ‘Netwerken = Net Werk!' en ‘Communiceren met de C van Communicatie’ over bedrijfscultuur en innovatieve reorganisaties.
 
Tijdens zijn lezing zal hij de wetenschappelijke puntjes op de i zetten en vanuit zijn academische visie een blik werpen op de bijeenkomst en de toekomst.