Parallelsessies deel 1

Verkennen van een veranderende omgeving

Parallelsessie a: De (on)voorspelbare patiënt

Onderzoek door neurowetenschappers en sociaal-psychologen bevestigt: de mens is een irrationeel wezen. Gedrag is niet altijd te verklaren, laat staan te voorspellen. Margriet Sitskoorn, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg neemt u mee in die wondere wereld van het menselijk brein en de manieren waarop dat wordt geprikkeld tot gedrag, gevoelens en wensen.
 

Margriet Sitskoorn

Parallelsessie b: Zorgprofessionals op weg naar 2020

De beroepen en beroepsuitoefening van zorgprofessionals gaan veranderen. Meer dan ooit vormen zij kritische succesfactoren voor kwaliteit en doelmatigheid. Tegelijkertijd moeten de professionals van nu excelleren in ‘nieuwe’ vaardigheden: samenwerking, bevorderen van zelfredzaamheid, communicatie, de menselijke maat. Hoe zien jonge dokters en verpleegkundigen hun beroep over 5 tot 10 jaar? Een multidisciplinair panel bestaande uit Jesse Habets (medisch specialist in opleiding en bestuurslid De Jonge Orde), Francis Bolle (verpleegkundige en lobbyist V&VN), Maarten van Woelderen (huisarts in opleiding en bestuurslid LOVAH) en Peter Groenewegen (hoogleraar en directeur NIVEL) reikt antwoorden aan. De dagvoorzitter houdt de gemoederen in bedwang en betrekt de zaal bij de discussie.

Jesse HabetsFrancis BolleMaarten van WoelderenPeter Groenewegen

Parallelsessie c: Een nieuwe mix van ‘bricks’ en ‘clicks’

Recent onderzoek wijst uit dat de helft van de meisjes die nu geboren worden tenminste honderd jaar zullen leven. Dankzij razendsnelle, technologische ontwikkelingen gaan we een tijd tegemoet waarin patiënten – jong en oud – zorg op maat in hun eigen huis kunnen krijgen. Daan Dohmen, algemeen directeur van Focus Cura en initiatiefnemer van het (virtuele) netwerk ‘Futurelab voor de Zorg’, schetst een beeld van de ontwikkeling van innovatieve zorg.
 

Daan Dohmen

 

Parallelsessie d: Financiering in perspectief

De afgelopen jaren hebben banken en verzekeraars aan invloed gewonnen als het gaat om de financiering en strategische keuzes van ziekenhuizen. Daarnaast betreden nieuwe financiers het veld: pensioenfondsen, private equity spelers en andere investeerders verkennen de markt. Hoe bestaande en nieuwe financiers naar het ziekenhuis van 2020 kijken en welke rol zij voor zichzelf zien weggelegd, staat in deze sessie centraal. Eric Bassant (hoofdredacteur Zorgvisie) vraagt panelleden Michel van Schaik (directeur Gezondheidszorg Rabobank), Ruulke Bagijn (Chief investment officer private markets PGGM), Sebastiaan Jansen (partner SJMG Health Investments) en Chris Oomen (raad van bestuur DSW) zich uit te spreken.

 

Eric Bassant
Michel van Schaik
Ruulke Bagijn
Sebastiaan Jansen
Crhis Oomen